E-Fatura nedir

Ülkemizde 05.03.2010 tarihinde yayınlanan 397 sıra no.lu VUK tebliğine ile hayata geçirilen ve bu tarihten itibaren uygulamada olan e-fatura, veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, VUK gereği bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir.

E-fatura yeni bir belge türü değildir, klasik kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Uygulamanın amacı, belli bir format ve standart uygulanarak, satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufunu da göz önünde bulundurarak bir sistem oluşturmaktır.

E-Faturayı nasıl kullanabilirim?

Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 3 seçenek sunulmuştur. Buna göre;

Gib Portal Yöntemi

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, e-fatura uygulamasının kullanılabilmesi için geliştirilen web uygulamasıdır.

Entegrasyon Yöntemi

Kendilerine ait bilgi işlem sistemini Başkanlığın sistemine entegre ederek oluşturulan sistemdir. Bu sistemi daha çok kendi sistemleri olan büyük firmalar kullanır.

Özel Entegrasyon Yöntemi

Kendilerine ait bilgi işlem sistemi olamayan, bu sistemi kurmak için yüksek maliyetlere katlanmak istemeyen, teknik olarak bu altyapıyı ve hizmeti diğer firmaların kullanım hizmetine sunan entegrasyon yöntemidir. Kısacası e-fatura gönderme-alma işlemini sizin adınıza yürüten sistemdir.

E-Faturayı kimler kullanabilir?

Ticari firma olarak Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler e-fatura uygulamasından yararlanabilir.

E-Fatura sistemine nasıl geçebilirim?

E-Fatura sistemine geçmek isteyen gerçek kişi ise e-imza veya mali mühür, tüzel kişiler ise sadece mali mühür başvurusunda bulunmalıdır.

E-imza için farklı alternatifler mevcuttur. Mali mühür için https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden başvuru yapılır.

Özel entegratör aracılığı ile e-fatura sistemi kullanılacaksa entegratör firma belirlenip aktivasyon tarihi bu firma ile paylaşılmalıdır.

Başvuru yapıldıktan sonra https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/Sorgula.jsp adresinden başvuru durumunuzu sorgulamanız gerekir.

Başvuru yapılıp tüm işlemler bittikten sonra https://ebelge.gib.gov.tr/efaturakayitlikullanicilar.html adresinden kayıtlı e-fatura kullanıcıları listesinde yer alıp almadığınızı kontrol etmeniz gerekir.

E-Arşiv fatura nedir?

E-Fatura kullanan işletmelerin, e-fatura kapsamı dışındaki diğer mükelleflere ve nihai tüketicilere düzenledikleri faturalardır. E-fatura kullanan ya da kullanacak tüm mükellefler e-faturaya geçtikleri tarihte aynı zamanda e-arşiv fatura sistemine de geçmiş olurlar.

E-Arşiv portal nedir?

E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler, 01.01.2020 tarihinden itibaren, vergi mükelleflerine düzenleyecekleri 5.000.-TL ve üzeri, vergi mükellefi olmayanlara düzenleyecekleri 30.000.-TL üzeri faturaları e-arşiv portaldan düzenlemek zorundadır hükmü getirilmişti ancak yapılan yeni düzenleme ile 01.03.2022 tarihinden itibaren ilgili sınırlar fatura vergi mükelleflerine düzenleniyorsa tüm vergiler dahil 2.000.-TL, vergi mükellefi olmayanlara düzenleniyorsa 5.000.-TL’ye düşürülmüştür.

  • Kısacası vergi mükellefi olanlara KDV dahil 2.000, olamayanlara 5.000 ve üzeri fatura kesmeniz durumunda https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html adresine girerek fatura düzenlemeniz gerekir. Bu tutarların altında da fatura portal üzerinden fatura düzenlemesinde sıkıntı yoktur.
  • Mal veya hizmet tesliminin gerçekleştiği günden itibaren 7 gün içinde fatura düzenlenmelidir. 7 günlük süre ay sonunu aşıyorsa en geç ayın son günü fatura kesilmelidir.
  • Uygulamayı kullanmak için vergi dairesinden alınan interaktif vergi dairesi kullanıcı adı ve şifresi ile işlem yapılır. Ayrıca mali mühür, e-imza gibi araçlara gerek yoktur.
  • Düzenlenen faturalar alıcıya iletilmediği için fatura düzenlendikten sonra kağıt çıktı verilebilir veya mail aracılığı ile faturalarınızı iletebilirsiniz.
  • Düzenlenen ve sistem üzerinden onaylanan faturalar, 7 günlük süre içinde karşı tarafın da onayına sunularak iptal edilebilir. Faturanın iptali için alıcının da iptal talebini onaylaması şarttır.
  • Portal üzerinden sadece normal satış faturası değil aynı zamanda ihracat faturası, tevkifatlı fatura, ihraç kayıtlı fatura, iade faturası da düzenlenebilir.

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Benzer Yazılar